Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Τα (επικίνδυνα) μυστικά της άμμου

Καλή η ραστώνη, καλά και τα αμμόλουτρα, αλλά αν δεν προφυλαχθούμε, τα παιχνίδια στην ακροθαλασσιά μπορεί να βλάψουν την υγεία μας

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η άμμος, αν και είναι πιο καθαρή από το χώμα, δεν είναι αποστειρωμένη, γι΄ αυτό απαιτείται η λήψη προφυλάξεων ειδικότερα στα μικρά παιδιά

 

Επί δύο χρόνια ταλαιπωρούνταν. Το δέρμα στο μπροστινό μέρος της πατούσας, ακριβώς πριν από τα δάχτυλα, ήταν τραχύ και διακρίνονταν μικρά μαύρα στίγματα. Στην αρχή δεν είχε δώσει σημασία. Πίστευε ότι κάτι είχε πατήσει στην παραλία, όπου σύχναζε χειμώνα- καλοκαίρι, και προσπάθησε να αφαιρέσει τα μαύρα «κεφαλάκια». Δεν τα κατάφερε. Μια ημέρα άρχισε να νιώθει έντονη ενόχληση στην περιοχή της πατούσας και αποφάσισε να επισκεφθεί γιατρό. Ήταν μυρμηγκιά. Η διάγνωση εύκολη, η θεραπεία όμως χρονοβόρα.
 


Η άμμος κρύβει πολλούς κινδύνους. Οι μύκητες και οι ιοί, όπως αυτός των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗΡV) ο οποίος ευθύνεται για την εμφάνιση της μυρμηγκιάς, αποικούν στην άμμο και αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας μπορούν να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Βέβαια η άμμος έχει και ευεργετικές ιδιότητες. Όχι μόνο εκείνες που προκύπτουν από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και του λυμφατικού υγρού και καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Και σε αυτή την περίπτωση όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην πάει άμμος σε ευαίσθητες περιοχές.
 

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα χειρουργό γυναικολόγο κ. Χ. Χηνιάδη, η άμμος δεν είναι βρώμικη, έτσι όπως τη φανταζόμαστε. Είναι πιο καθαρή από το χώμα, δεν είναι όμως και... αποστειρωμένη. «Όταν μια γυναίκα ή ένας άνδρας- και οι άνδρες παθαίνουν ουρολοιμώξεις, όχι όμως τόσο συχνά όσο οι γυναίκες διότι έχουν πιο μακριά ουρήθρα- κάθονται στην άμμο με βρεγμένο μαγιό σημειώνονται συνθήκες υψηλής υγρασίας, κάτι το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ένας από τους βασικούς μικροοργανισμούς είναι ο μύκητας, δηλαδή η μούχλα. Γι΄ αυτό όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα πρέπει να αλλάζουμε αμέσως μαγιό» εξηγεί ο κ. Χηνιάδης. Όπως επισημαίνει, τα παιδιά, ιδίως τα κοριτσάκια, δεν πρέπει να τα αφήνουμε να παίζουν γυμνά στην άμμο.
 
Την ίδια άποψη έχει η δερματολόγος αφροδισιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. Όπως σημειώνει, καλό είναι να μην καθόμαστε κατευθείαν στην άμμο, αλλά να στρώνουμε ψάθα και πάνω σε αυτή μια πετσέτα. Επειδή όμως είναι δύσκολο να περιορίσουμε τα παιδιά, μπορούμε να τους φορέσουμε ένα μπλουζάκι και βερμούδα ενώ παίζουν στην άμμο. Άλλωστε, ένα ελαφρό ντύσιμο είναι μια επιπλέον προστασία των παιδιών από την ηλιακή ακτινοβολία.


Πώς θα (το)καταλάβετε


Οι πιο συνηθισμένες ιώσεις που είναι δυνατόν να κολλήσουμε μέσω της άμμου είναι οι μυρμηγκιές και ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου. «Και τους δύο ιούς φέρουν άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι είτε δεν το γνωρίζουν ή δεν δίνουν σημασία ,μολύνοντας άλλα άτομα» τονίζει η κυρία Λαμπρινοπούλου. Όπως αναφέρει, οι μυρμηγκιές μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το σώμα, από το πρόσωπο ως τις πατούσες, και μοιάζουν με μικρές ελιές οι οποίες έχουν το χρώμα του δέρματος. Μπορεί το χρώμα να είναι και ανοικτό καφέ. Στις πατούσες όμως οι μυρμηγκιές εμφανίζονται σαν μαύρα στίγματα. «Όποιος έχει προβληθεί από μυρμηγκιά στην περιοχή της πατούσας το καταλαβαίνει διότι νιώθει πόνο, σαν να έχει πατήσει κάτι αιχμηρό και να έχει μπει ξένο σώμα» διευκρινίζει.
 

Η μολυσματική τέρμινθος μοιάζει με σπυράκια που έχουν «άσπρο κεφαλάκι». «Ορισμένες φορές νομίζουμε ότι πρόκειται για μόλυνση από σταφυλόκοκκο .Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ τα σπυράκια που οφείλονται στον σταφυλόκοκκο σπάνε εύκολα, οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου δεν σπάνε. Επίσης το περιεχόμενό τους δεν είναι υγρό, αλλά μια στερεή άσπρη μπαλίτσα» εξηγεί η κυρία Λαμπρινοπούλου.
 

Σε ότι αφορά τους μύκητες, χωρίζονται σε ανθρωπόφιλους, γεώφιλους και ζωόφιλους. Οι πρώτοι είναι αυτοί που μεταδίδονται μεταξύ ανθρώπων, οι γεώφιλοι αυτοί που υπάρχουν στο έδαφος, άρα και στην άμμο, και οι ζωόφιλοι είναι αυτοί που μεταφέρονται μέσω των ζώων (τα ζώα είναι ενδιάμεσος ξενιστής). Και οι τρεις προκαλούν μυκητιάσεις τόσο του δέρματος όσο και των νυχιών, ενώ στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής, δημιουργώντας περιοχές χωρίς τρίχες. Στο δέρμα η θεραπεία για την αντιμετώπιση μυκητιάσεων μπορεί να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων. Αντιθέτως στο τριχωτό της κεφαλής και στα νύχια οι θεραπείες είναι μακροχρόνιες.
 

Οι κόκκοι, τέλος, είναι μικροοργανισμοί με κυριότερο εκπρόσωπο τον σταφυλόκοκκο. Αυτό που συνήθως προκαλεί, είναι μολυσματικό κηρίο το οποίο εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά. Η νόσος είναι πολύ μολυσματική, μεταδίδεται με την επαφή, και «προχωρεί» εύκολα σε όλο το σώμα. Ο σταφυλόκοκκος δίνει «το παρών» με ένα σπυράκι, το οποίο έχει διαφανές υγρό και σπάει γρήγορα. Το «κεφαλάκι» έχει το χρώμα του μελιού.

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια «ΑΣΤΕΡΙΑ» Στείρι Βοιωτίας: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για ΟΛΟΥΣ

Τα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΣΤΕΡΙΑ συμμετέχουν στα προγράμματα ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για ΟΛΟΥΣ.

Ενημερώνουμε τους επισκέπτες μας.

Ότι στο Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Αστέρια πέρα από τα σύγχρονα και φιλόξενα Δωμάτια, θα βρείτε στο Εστιατόριο φαγητά της επιλογής σας, Διάφορα Σνακ, (Αλμυρά & Γλυκά, σε ζεστό ή κρύο πιάτο) και στο Καφέ Μπαρ πλούσια επιλογή σε Καφέδες και Ποτά.
Τα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια «ΑΣΤΕΡΙΑ», σας παρέχουν άνετο Parking και Παιδική Χαρά.

Το ΣΤΕΙΡΙ:

Βρίσκεται στους πρόποδες του Ελικώνα, του πανέμορφου βουνού των Μουσών, ενώ έχει θαυμάσια θέα προς τον Παρνασσό.

Είναι κοντά στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά του Στειριώτη καθώς και στον Ομφαλό της Γης, τους Δελφούς.

Επίσης είναι πολύ κοντά στην Αράχωβα και τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, ενώ σε μικρή απόσταση στα παράλια του Κορινθιακού, συναντά κανείς θαυμάσιες ακρογιαλιές.

Έτσι το ΣΤΕΙΡΙ, συνδυάζει βουνό και θάλασσα και μάλιστα με ένα κλίμα ξηρό και υγιεινό, από τα καλύτερα της περιοχής.

Το ΣΤΕΙΡΙ έχοντας χαμηλή βλάστηση, με πράσινο όλες της εποχές του χρόνου, είναι ιδανικό για πεζοπορία και ποδήλατο βουνού στα παραδοσιακά μονοπάτια, καθώς και σε αναγνωρισμένες διαδρομές, (όπως το Φαράγγι της Κλεισούρας) από ορειβατικούς συλλόγους.

Ο πληθυσμός του ΣΤΕΙΡΙΟΥ είναι περίπου 1020 κάτοικοι από τους οποίους το μεγαλύτερο ποσοστό μένει σ΄ αυτό μόνιμα.

Το Λάδι και το γλυκόπιοτο Κρασί, είναι ορισμένα από τα προϊόντα για τα οποία φημίζεται το ΣΤΕΙΡΙ.

Τα παραδοσιακά Καφενεία οι σύγχρονες Καφετερίες, τα Σουπερ Μάρκετ, τα παραδοσιακά Παντοπωλεία, ο Φούρνος (που τα ψωμιά του είναι, από τα καλύτερα της περιοχής), οι σύγχρονες Ταβέρνες, τα παραδοσιακά Μεζεδοπωλεία, προσφέροντας Ρουμελιώτικα Εδέσματα και Στειριωτικό Κρασί, (Το ΣΤΕΙΡΙ φημίζεται για τις ταβέρνες του, όπου σερβίρονται τα νοστιμότατα Ρουμελιώτικα ψητά μαζί με άλλα ντόπια, αγνά προϊόντα,) θα κάνουν την διαμονή σας στο ΣΤΕΙΡΙ ευχάριστη.

Επίσης στα Οινοποιεία θα βρείτε μεγάλη ποικιλία Κρασιών και Τσίπουρο παραγωγής μας από τα Στειριωτικά Αμπέλια.

Μέλι θυμαρίσιο εξαιρετικής ποιότητας, ντόπιας παραγωγής από τους μελισσοκόμους του Στειρίου.

Καθώς και στο παραδοσιακό εργαστήρι Ζυμαρικών θα βρείτε (Χυλοπίτες & Τραχανά από ντόπια αγνά προϊόντα).



Αξίζει να επισκεφτείτε το ΣΤΕΙΡΙ οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και να θαυμάσετε την άγρια φυσική του ομορφιά.





Όσιος Λουκάς: Trani: Στείρι:

. . . . . . . . .