Παγκόσμια Ημέρα της Γης και το δώρο της Ελλάδας
Το «δώρο» της Ελλάδας, η έξοδος από το Κιότο
Η 22α Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Είναι η ημέρα κατά την οποία, εδώ και 38 χρόνια, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, γιορτάζεται η γιορτή του πλανήτη μας, της Γης.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970με στόχο να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις και να κινητοποιήσει τους πολίτες του πλανήτη ώστε να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
38 χρόνια μετά την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, ο πλανήτης μας δείχνει ...«ταλαιπωρημένος» όσο ποτέ άλλοτε. Τα σημάδια που του αφήνει καθημερινά η ανθρωπότητα τείνουν να γίνουν βαθιές πληγές που δύσκολα θα κλείσουν.
Η υπερθέρμανση και η ρύπανση του πλανήτη μας έχει οδηγήσει σε τεράστια κλιματική αποσταθεροποίηση, τα αποτελέσματα της οποίας αρχίσουμε ήδη να τα βιώνουμε: ξηρασία σε μεγάλες περιοχές οδηγούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες σε μετανάστευση, πείνα και θανάτους. Ταυτόχρονα σε άλλες περιοχές του πλανήτη, άλλοι πληθυσμοί απειλούνται από πνιγμό στην κυριολεξία και κάπου αλλού οι ανεμοστρόβιλοι «ξεριζώνουν» σπίτια και περιοχές ολόκληρες.
Ο θαλάσσιος πλούτος, λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης, εξαφανίζεται. Οι αριθμοί είναι τραγικοί: ενώ η Μεσόγειος καλύπτει το 0.7% της συνολικής υδάτινης επιφάνειας του πλανήτη γίνεται δέκτης του 17% της παγκόσμιας θαλάσσιας ρύπανσης λόγο διαρροής πετρελαίου. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Μεσόγειο, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν διαρρεύσει περίπου 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών.
Η μόλυνση των υδάτινων αποθεμάτων σε συνδυασμό με την ξηρασία οδηγούν απόγνωση πολλούς πολίτες, ακόμα και στην Ευρώπη, και καθιστούν μέγιστο πρόβλημα πολλών κρατών. Το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου θα γίνει μάλλον και το ακριβότερο και θα οδηγήσει πολλές περιοχές σε μεγάλες κρίσεις και πολέμους.
Η έκθεση του ΟΗΕ είναι άκρως απογοητευτική: 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης πως την περίοδο 1995-2006 καταγράφηκαν έντεκα από τα δώδεκα θερμότερα έτη από το 1850 και ότι η μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει από το 1993 και μετά κατά 3,1 χιλιοστά ετησίως.
Όλα αυτά έχουν και οικονομικό κόστος: Σύμφωνα με έκθεση που έχει γίνει για λογαριασμό της Βρετανικής Κυβέρνησης το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι τουλάχιστον 200.000.000 πρόσφυγες και περίπου 5,5 τρισεκατομμύρια ευρώ εάν δεν κινητοποιηθεί άμεσα η διεθνή κοινότητα.
Η δυστυχία του ανθρώπου (θα) είναι δεδομένη εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή. Και η αλήθεια είναι ότι όσο και αν ευαισθητοποιηθεί ο πολίτης δεν θα επέλθει κανένα θετικό αποτέλεσμα όσο το «κεφάλαιο» και τα «μεγάλα συμφέροντα» αλλά και η πολιτική δεν αλλάξουν τακτική στο θέμα αυτό.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης βρίσκει την Ελλάδα με μία μεγάλη και προσβλητική ποινή: σύμφωνα με τον ΟΗΕ η χώρα μας δεν έπεισε για την εγκυρότητα του συστήματος μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου γι΄αυτό και αποβλήθηκε από τη Συνθήκη του Κιότο. Η μόνη χώρα ανάμεσα σε 141 άλλες χώρες!
Χρόνια πολλά Γη!